"Örömmel hallgatom a Fabula együttes által              
a megzenésített verseimet, úgy  érzem, hogy a 
zene szépen megemeli azokat!"
(Csukás István - Príma Primissima díjas író, költő)

    A 2011. július 10-i szárszói fellépésünket követően írta ezt nekünk Pista bácsi egy kis levélkében, amire nagyon büszkék vagyunk. Többek közt ezek a sorok indítottak bennünket arra, hogy verseket zenésítsünk meg az ő  műveiből. Örömmel mondhatjuk, hogy elkészültek a dalok, és a Balaton körül már elkezdődtek a fellépések. A dolog különlegessége, hogy a népszerű író-költő folyamatosan bíztat bennünket egy CD kiadására is.  (további infók lentebb!)

****************************************************

    Az együttes jelenleg több formációban lép a közönség elé. Az alap Baranyai László, Turbók Attila, és Varga Jenő, mellett a Kócbaba produkcióban  pl. Góczen Roland basszusgitáros is bekapcsolódik. Emellett gyakran láthatók, és hallhatók nagy zenekaros változatban is, ahol a három alapember mellett Baranyai Julcsi,  id. Kálló Kamill (szintetizátorok), ifj. Kálló Kamill (szólógitár), Góczen Roland (bazzsugitár) is hozzájárul a minél teljesebb hangzáshoz. Rajtuk kívűl Gacs Zsuzsi, (ének, vokál), Bódai Gyula (furulyák, klarinét, vokál) is gyakran bekapcsolódnak a közös muzsikálásba.

    
    A Fabula együttes alapítója, Varga Jenő Szombathelyen szerzett matematika-testnevelés szakos tanári diplomát. Már középiskolásként zenélt barátaival, így nem volt meglepő, hogy később sem szakadt el a muzsikálástól. Főiskolásként került kapcsolatba a verses zenével, többször részt vett az akkor még létező Fiatal Dalosok Talákozóján, Székesfehérváron. A diploma megszerzése után Kapuvárra került tanítani, ahol a Széchenyi iskolában Bódai Gyula, és Hámori György kollégáival 1981-ben megalakította a Fabula együttest. Később csatlakozott hozzájuk Pászli Éva, Lukovics Györgyi is, akik mindketten zenetatárként dolgoztak a városban.
 
    Eleinte ismert megzenésített verseket játszottak, többek közt Halász Judit, Koncz Zsuzsa, Sebő Ferenc, 100 Folk Celsius repertoárjából. Nem sokkal ezután Varga Jenő két korábbi zenésztársa Bakk József(2012†) és, Baranyai László is bekapcsolódott ez együttes tevékenységébe, utóbbi azóta is meghatározó alakja az évek során sok változáson átesett csapatnak. Később aztán egyre inkább saját szerzeményeikkel rukkoltak elő, sikerrel. A megzenésített dalok között, amelyek száma már meghaladja a 60-at, vannak gyerekeknek, és felnőtteknek szóló versek is. Jellemző rájuk, hogy előszeretettel kapcsolják be a közönséget a műsoraikba, játékkal, közös énekléssel egyaránt. A teljesség igénye nélkül néhány olyan esemény, ahol a díjazottak közt szerepeltek. Szigetközi Ki Mit Tud? -Mosonmagyaróvár, Fehérvári Dalostalálkozó, Kispesti Utcazenész Fesztivál, Énekelt Versek Országos Vetélkedője - Pécs, Győri Zenei Nyár stb.
 
    A kezdeti akkusztikus formáció mellé elektromos hangszeres felállás párosult, és ez a változás természetesen újabb tagcserékkel járt. Bódai, és Hámori kiszálltak, csatlakozott Kálló Kamill - szintetizátor, Boldis Géza- basszusgitár, Német Juci-fuvola, ének, Kotró Mariann, Titz Ildikó-mindketten ének, Varga Péter, majd Turbók Attila-dob. Rajtuk kívül Gacs Zsuzsi, Baranyai Julcsi, Kiss Juci, Csörgics Ferenc, Garab Gergő, Pintér Péter, Boldis Roland, dr. Fábián Imre is muzsikált a csapatban, és talán nem is biztos, hogy teljes a sor. A zenekari tagokon kívül feltétlenül meg kell említeni Kiss Tóth Istvánné - Piroska és Cserpes Laci - Bodi (2001†) nevét is, akik sokat sáfárkodtak a körülöttük, és segítették őket. Fellépéseikkel eslősorban Dunántúl településeit járták, de muzsikáltak Budapesten, a Kongresszusi központban is.
 
    1994-ig aktívan muzsikált a csapat, majd Varga Jenő Szekszárdra kerülésével néhány éves csend következett. 2001-ben, a 20 éves születésnapon két teltházas koncertet tartottak, talán a valaha volt legjobb összeállításban, a Kapuvári Rábaközi Központban.
 
    Néhány éve újra összeállt a társaság, és nagy sikerű előadásokat tartottak Kapuvártól Szekszárdig, több helyen is. Ezeken felbuzdulva Baranyai L., Turbók A., Varga J.  ismét a folytatás mellett döntöttek és korábbi valamint új társakat is meggyőztek az együttzenélésre.